3-daagse training: Een taal erbij (5 PE).

Regio: 
Enschede
Type: bijeenkomst

De training leidt tot het zelf kunnen toepassen van de methodiek van een taal erbij (duplopoppetjes) en na afloop ontvang je een certificaat.
De training kan niet in delen worden gevolgd. Maximaal 12 deelnemers en bij een minimum van 8 deelnemers gaat deze door.

Data: vrijdag 5 en 12 april en vrijdag 14 juni. Trainer is Marijke van Leersum.

Tijd: 9.30 - 16.30 uur.

Een taal erbij richt zich op het visualiseren van de beleving van de coachee of supervisant. Door middel van de duplopoppetjes wordt de ingebrachte casuistiek als het ware uigebeeld en op tafel neergezet. Het is nu mogelijk om er van een afstandje naar te kijken en erop te reflecteren.

Ook de coach of supervisor doet mee waardoor overdracht en tegenoverdracht of parallelle processen zichtbaar kunnen worden.
Deelnemers aan deze workshop leren hoe ze de poppetjes in kunnen zetten in het gesprek. In deze 3-daagse training wordt de methode in praktijk gebracht aan de hand van werksituaties van de deelnemers.

Contextuele thema's die in de training behandeld worden: loyaliteiten, parentificatie, relationele ethiek, de balans van even en enmen, meerzijdige partijdigheid, contextuele interventies, erkenning geven, verbindend werken, destructief recht, ontschuldiging versus vergeving, valkuilen bij een ontschuldigingsproces, eht belang van een ontschuldigingsproces en problemen met het gezin van herkomst.

We zullen ook oefenen met een intake volgens de vier dimensies.

Doelstelling:
In deze training leer je werken met opstellingen met poppetjes en andere materialen. Hiermee worden script en onderliggende thema's zichtbaar. Al verhalend is het op deze manier mogelijk om (ingewikkelde) situaties te verkennen. De ervaring leert dat het werken met de poppetjes heel snel duidelijk geeft over wat er eigenlijk speelt.

Werkwijze
Er wordt theoretische uitleg gegeven, de methode wordt gedemonstreerd, er zullen illustratiets op video te zien zijn, we doen veel oefeningen en er kan met casuïstiek uit de praktijk gewerkt worden.

Schatplichtig
Tot slot noem ik graag de naam van Marleen Diekmann. Zij is de ontwerper van de mehtode 'Een taal erbij'. Ik ben nog door haar opgeleid. Ze is helaas veel te vroeg overleden en ze laat een mooie schat achter waar veel hulpverleners inmiddels gebruik van maken. Marleen heeft de theorie van Prof. I. Boszormenyi-Nagy, de grondlegger van de Contextuele theorie gebruikt om haar methode uit te werken. Zelf ben ik opgeleid als contextueel therapeut bij 'Leren over leven'. Ik was tot vorig jaar 15 jaar docent aan de SPH op Windesheim. Hier gaf ik les in o.a. de contextuele theorie en het systeemgericht werken. Ook werkte ik als supervisor aan deze hogeschool.

Tip om vooraf te lezen:  Onderwaater, A., De onverbrekelijke band. Lisse: Uitgeverij Swets, 9e druk 2015, ISBN 9789026522741
 

Locatie

Ambiq
Anna Reynvaanweg 52
7555 SG hengelo
Einddatum: 
14 juni 2019
Begindatum: 
5 april 2019
Er lijkt voldoende parkeerplaats in de buurt.