Coercive control en identiteit (0,5 PE)

Organisator: 
enschede
Locatie: Enschede
(Start)datum: 
2 november 2021

Op 2 november van 19.00-21.30 uur organiseert regio Enschede een workshop over coercive control in Hogeschool Saxion, lokaal E304.

Wat is coercive control en hoe verdwijnt identiteit hierdoor? Hoe herken je dit in supervisie of coaching? De workshop wordt gegeven door Jeannette Schasfoort.

Coercive control, oftewel dwingende controle of intieme terreur is relatief onbekend en wordt om die reden ook vaak niet herkend in begeleidingssituaties. Extra complicatie is dat degene die begeleid wordt zich hier voor schaamt. Daarnaast vindt het achter de voordeur plaats, in de privé situatie en als coach, supervisor begeleid je mensen in hun werksituatie.

In de UK, sommige staten van Amerika en Australië is het strafbaar en wordt er op middelbare scholen voorlichting gegeven over coercive control. In Nederland ligt er een wetsvoorstel dat zal moeten wachten tot na de formatie.

Sinds een aantal jaren maak ik deel uit van het netwerk van Het Verdwenen Zelf. Dit is een organisatie die, opgericht door Iris Koops, zich bezig houdt met slachtoffers van coercive control. Het gaat om een landelijk netwerk van coaches en therapeuten die hulp bieden aan slachtoffers. De coaches en therapeuten zijn ook ervaringsdeskundigen. De Stichting Het verdwenen zelf wil ook professionals informeren over coercive controle d.m.v. trainingen, workshops, publicaties in vakbladen en voorlichtingen.

Als supervisor/coach kun je in de begeleidingssituatie supervisanten/coachees tegen komen waarbij je vragen hebt over bijvoorbeeld; omgaan met gevoelens, reflecteren dat wel lukt maar de gedragsverandering die erbij hoort komt niet of onvoldoende op gang. Een proces dat wel op gang komt maar niet of onvoldoende doorzet, geen keuzes kunnen maken, etc.  Dit kunnen signalen zijn die mogelijk wijzen op een situatie van coercive control. 

Wat komt aan bod?

Wat is coercive control?
Wie zijn de plegers?
Gevolgen voor slachtoffers onderverdeeld naar kind, partner, werknemer.
Hoe te handelen in de begeleidingssituatie?

Om je alvast mee te nemen in waar het precies over gaat is het bekijken van de onderstaande documentaire een aanrader. Ter voorbereiding: professionals en verdwenen zelf. Deze duurt ongeveer 50 minuten. Ook de nabeschouwing levert veel informatie op. 

Over Jeannette Schasfoort

Ik ben al jaren lid van de LVSC en heb sinds 2007 naast mijn baan op het ROC (orthopedagoog/jeugdhulpverlener) een eigen praktijk in coaching, supervisie en intervisie. Vier jaar geleden heb ik kennis gemaakt met ‘het verdwenen Zelf', en mij aangemeld als coach voor slachtoffers van coercive control.

Inmiddels geef ik ook trainingen en ben ik medebestuurder van de stichting HVZ en verzorg ik voorlichtingen over coercive control. Voor meer info verwijs ik naar mijn website: www.jes.life

 Aanmelden

Via onderstaande knop kun je inschrijven voor de bijeenkomst op 2 november. Er is plek voor 15 deelnemers en vol = vol. Mocht je toch verhinderd zijn, schrijf jezelf dan ook weer uit via de website zodat een ander lid zich nog kan inschrijven. Inschrijven kan tot uiterlijk 28 oktober of zoveel eerder dan de bijeenkomst vol zit. 

 

 

Locatie

Saxion
M.H.Tromplaan 28
7513 AB Enschede
(Start)datum: 
2 november 2021