Focusing in begeleiding (1,5 PE)

Regio: 
Rotterdam
Type: bijeenkomst

"Focusing,  een proeverij" verzorgd door Karien Kiewied en Angélique de Jong. De workshop is vol maar u kunt zich aanmelden voor de wachtlijst.

Wijsheid van je lichaam
"Focusing geeft je toegang tot de wijsheid van je eigen lichaam. Met deze even zachtaardige als krachtige vaardigheid bereik je positieve veranderingen in je leven. Bij Focusing geef je aandacht aan iets in je lijf dat nog vaag, maar wel voelbaar is en dat te maken heeft met een situatie in je leven. Als je bij dat "iets" stilstaat, op een vriendelijke, uitnodigende manier, krijgt het de kans zich kenbaar te maken. Het is een proces dat je helpt er achter te komen wie je in wezen bent, wat je werkelijk voelt en wat je wilt." Ann Weiser Cornell in "De kracht van focussen." De Toorts 2008.                                            

Een dag waarin Focusing in supervisie centraal staat. Waarin je Focusing en het effect van focussend luisteren ervaart en waarin wij Focusing en toepassing ervan binnen supervisie en andere begeleidingsvormen toelichten en demonstreren.    

Felt sense en felt shift
Gene Gendlin, leerling van Carl Rogers, ontwikkelde Focusing, een manier van vertragen en "dieper, anders luisteren". Daarbij schenk je aandacht aan een "felt sense", een lichamelijk ervaren gevoel dat betrekking heeft op een ervaring uit je leven. Wanneer je de "felt sense" op een passende manier benadert kan er in het lichaam een "felt shift", een verschuiving optreden. Dit geeft een onmiddellijk gevoel van opluchting. "Het lichaam heeft zelf een genezende kracht en slaat niet gewoonweg alleen maar oude gegevens op. Het gaat altijd om een bepaalde manier van leven die op de een of andere manier onderbroken is. Het lichaam wil voortdurend deze oorspronkelijke manier van leven terugvinden. En als je dat een beetje de kans geeft, gebeurt dat ook. Dat is waar we werkelijk naar op zoek zijn: de energie en de manier van leven die er de hele tijd had moeten zijn - en niet de oorzaak waardoor we blijven steken." Gene Gendlin.

Over de trainers
Karien Kiewied is door The Focusing Institute (T.F.I.) gecertificeerd Focusingbegeleider en -trainer en daarnaast werkzaam als LVSC-geregistreerd (leer)supervisor en begeleider van leertrajecten binnen onderwijs, gezondheidszorg en overheid. (kkiewied@ziggo.nl). Angélique de Jong is door the Focusing Institute (T.F.I.) gecertificeerd Focusingbegeleider en -trainer en daarnaast lichaamsgericht therapeute en docente. (www.in-presence.nl  angelique@in-presence.nl).

Tijd en aanmelden
Om 9.30 uur staat de koffie/thee klaar en het programma start om 10 uur. Tussen de middag verzorgen we een lunch en rond 17 uur sluiten we af. Je kunt je aanmelden via onderstaande knop inschrijven. Na aanmelding ontvang je nog verdere informatie over de locatie. 

Locatie

De Tuunter
Wollefoppenweg 109a
2761 DL Zuidplas
Einddatum: 
25 april 2018
Begindatum: 
25 april 2018
www.detuunter.nl Op de website vind je route informatie.