Wat doe ik dat jij zo doet? Een verdiepende kennismaking met Transactionele Analyse 1,5 PE

Organisator: 
arnhem-en-nijmegen
Locatie: Regio Arnhem - Nijmegen
Begindatum: 
22 januari 2021

Op vrijdag 22 januari van 9:30 - 17:00 (inloop vanaf 9:00 uur) verzorgt drs Marian Timmermans PTSTA een training waarin twee TA concepten op interactieve manier worden behandeld (locatie: ergens in regio Nijmegen/Arnhem). De training is getiteld 'Wat doe ik dat jij zo doet? Een verdiepende kennismaking met Transactionele Analyse'. 

Transactionele Analyse (TA)
Transactionele Analyse (TA) is een psychologisch model en een communicatieleer die als belangrijk kenmerk heeft: met eenvoudige woorden en begrippen complexe processen inzichtelijk en veranderbaar maken. TA wordt met succes toegepast in een-op-een begeleiding en in begeleiding van groepen, omdat de heldere modellen zo snel de kern raken. Voor supervisoren en andere professioneel begeleiders is TA bruikbaar omdat het uitgaat van ‘ik ben OK, jij bent OK’ en daarmee van de kracht van de cliënt èn van de supervisor.

Egotoestanden
De egotoestanden – Ouder, Volwassene, Kind – geven je inzicht in jouw eigen favoriete communicatiestijl. Zo ontdek je welke stijlen je nog niet gebruikt en waar juist mogelijkheden voor groei zijn. Door te analyseren hoe jouw supervisee/cliënt en jij op elkaar inwerken, en door in de training te experimenteren met een andere stijl vergroot je je professionele effectiviteit. Tip van de sluier: je laat op ieder moment vier communicatieve mogelijkheden onbenut! Dit geeft volop nieuwe opties om gesprekken te sturen en te brengen naar het niveau waar jij als supervisor of professioneel  begeleider wil werken.

Dramadriehoek
De dramadriehoek is een bekende manier om een niet effectief communicatief patroon te beschrijven, met de rollen Redder – Aanklager – Slachtoffer. In de training kijken we voorbij die rollen en gaan we ervan uit dat het patroon dikwijls ontstaat als iets wat belangrijk is niet gezegd mag of kan worden. Wat betekent het als je met je supervisee/cliënt in een dramadriehoek belandt? In welke situaties ben jij gevoelig voor een rol in de dramadriehoek? En vooral: hoe kun je eruit komen? De training geeft handvatten voor uitbreiding van jouw professionele handelingsrepertoire in situaties waarin je ‘vast’ lijkt te zitten (en waar bijvoorbeeld overdracht de samenwerking tussen jou en je supervisee/cliënt aanmerkelijk beïnvloedt).

Over de training
De training is zowel geschikt voor mensen die al enige kennis van TA hebben, als voor degenen voor wie TA nieuw is.

Als je je opgeeft ontvang je vooraf wat te lezen over de egotoestanden en over de dramadriehoek. Ook ontvang je de ‘vragenlijst persoonlijke communicatiestijl’ die je invult voor jezelf en die de basis zal zijn voor enkele oefeningen.
Meedoen betekent dat je ervoor open staat je (door je collega’s en door de trainer) te laten bevragen op jouw manier van communiceren en dat je bereid bent (vertrouwelijk) eigen praktijkcasussen in te brengen.

Over Marian Timmermans
Marian Timmermans is internationaal gecertificeerd TA opleider en supervisor. Zij is als opleider verbonden aan de TA academie (Soesterberg) en aan The Berne Institute (UK, waar zij de MSc Organizational Transactional Analysis doceert). Daarnaast is Marian executive coach en procesbegeleider www.mariantimmermansconsult.nl

Zij publiceerde o.a. Leidinggeven met diepgang. Over onderstromen in mens en organisatie (2011, Amsterdam SWP, co-auteur Willem de Vos) en schreef onlangs een artikel voor het Nederlandse TA magazine getiteld De kunst van het niet weten https://www.professioneelbegeleiden.nl/de-kunst-van-het-niet-weten

Programma 'Wat doe ik dat jij zo doet?'

Wat: TA training voor leden LVSC regio Arnhem/Nijmegen en regio Limburg
Wanneer: Vrijdag 22 januari 2021
Waar: Locatie nader bekend te maken (in regio Nijmegen/Arnhem),
Door: drs Marian Timmermans PTSTA

Ochtend

 • Kennismaking en vaststellen programma
 • Theorie over de egotoestanden/communicatiestijlen Ouder-Volwassene-Kind
 • Wat is mijn favoriete ‘egotoestand’, hoe werkt die voor me en hoe heb ik er soms last van (oefening in tweetallen)
 • Plenaire demonstratie: bewust werken met egotoestanden a.h.v. praktijkcasus & observatieopdracht
 • Toepassing in groepjes op praktijkcasus
 • Plenaire reflecties

Middag

 • Theorie over dramadriehoek: Redder – Aanklager – Slachtoffer en de vierde rol (in organisaties) Omstander
 • Herkennen van dramadriehoek in de eigen praktijk: waar ga ik erin? (oefening in tweetallen) en hoe kom ik eruit?
 • Anders kijken naar dramadriehoek-gedrag: namelijk als een manier om iets uit te drukken wat (nog) niet op een andere manier gezegd kan/mag worden
 • In groepjes: toepassing theorie op praktijkcasus
 • Plenaire afronding: ieders conclusies over de vraag ‘wat doe ik dat jij zo doet?’

 

 

 

Locatie

Regio Arnhem - Nijmegen
Einddatum: 
22 januari 2021
Begindatum: 
22 januari 2021