De kortere werkweek: een veelbelovende oplossing - AD

Overige
Type: Nieuws
Datum: 08 July 2019

Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.

Ons leven zit tegenwoordig behoorlijk vol. Veel van onze tijd wordt door ons werk opgeslokt. En buiten dat werk willen we ook nog van alles: een gezin, een rijk sociaal leven, hobby’s, sport en genieten van leuke activiteiten. We noemen dat tegenwoordig: ‘een gezonde werk-privé-balans’. Werken én genoeg tijd hebben voor de andere dingen die je belangrijk vindt, dat is het ideaal.

Norm 39 uur
Maar dit ideaal is lang niet zo makkelijk te bereiken. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Nederland mag dan Europees kampioen parttime werk zijn, de norm is toch nog steeds een fulltime werkweek waarin gemiddeld 39 uur wordt gewerkt. Tel daar nog eens reistijd bij op en het is nog maar de vraag of je na je werk nog tijd (of energie!) hebt voor de andere onderdelen van je leven…

We proberen allerlei dingen voor een betere werk-privé-balans, met wisselend succes. We managen onze tijd, we werken thuis, proberen ons leven zo efficiënt mogelijk in te delen. Toch is er één veelbelovende oplossing waar je in Nederland niet zoveel over hoort: simpelweg de werkweek korter maken.

Meer tijd voor de rest van je leven
Over de hele wereld worden proeven gedaan met kortere werkweken. Het gaat dan vaak over bijvoorbeeld werkdagen van zes uur in plaats van acht, of vier werkdagen in plaats van vijf. En de resultaten zijn ongelofelijk positief. Een kortere werkweek zorgt ervoor dat mensen meer tijd hebben voor de rest van hun leven, dat ze minder stress hebben en gelukkiger zijn op hun werk en daarbuiten. Je wordt er ook gezonder van: in sommige proeven daalde het aantal ziekmeldingen met de helft.

Naar volledig artikel