Verslaafd aan controle en perfectie, er is geen weerbaarheid meer

Overige
Type: Nieuws
Datum: 08 May 2019

In deze column schrijft Welmoed Vlieger (7 mei Trouw) over de keerzijde van de alomvertegenwoordigde maakbaarheidsgedachte. Mensen zijn verslaafd geraakt aan controle en perfectie. Gelukkig en succesvol zijn is de norm. Ondertussen weten we ons met ervaringen rond lijden, mislukking en verlies geen raad.

"Gedurende de eerste jaren van mijn studie ­filosofie worstelde ik met stress, somberheid en bovenal faalangst. Een paar keer heb ik mijn studie zelfs onderbroken omdat ik het gewoon niet meer trok. 

Ik piekerde me suf over hoe ik me beter kon voelen en bezocht een psycholoog. Het mocht allemaal niet baten. Tot een docent tegen mij zei: ‘Welmoed, volgens mij moet jij dit en dit boek eens lezen’. Het bleek een keerpunt voor mij. Niet alleen herkende ik mij in de denkers, ook reikten ze mij waardevolle inzichten over mijn angstklachten aan. Binnen twee jaar rondde ik zonder al te veel stress, en onder aanmoediging van mijn naasten, twee master­studies af.

Het heeft me aan het denken gezet. Momenteel zien we massa’s mensen met stress en burn-outklachten naar de huisarts of psycholoog gaan. Diezelfde huisartsen en psychologen, maar ook psychiaters en verzekeraars, wijzen erop dat veel (jong)volwassen patiënten in de geestelijke gezondheidszorg eigenlijk een zingevingsprobleem hebben. Ze worstelen met levensvragen – rond angst, tegenslag en verlies – die worden gemedicaliseerd, waardoor ze in de ggz belanden."

Naar Column van Welmoed Vlieger in Trouw.