Verslag Inclusie Event 20 juni 2019

LVSC
Type: Nieuws
Datum: 30 July 2019

In Deventer vond op 20 juni Het Inclusie Event plaats. Inge Tigelaar en Douwe van der Hucht wonnen vrijkaarten voor dit evenement en schreven voor ons een verslag over de indrukken, ervaring en de inspiratie die zij hebben opgedaan. 

Verslag Douwe van der Hucht

Op 20 juni bezocht ik een inclusiviteitsevenement met enkele sprekers, waar uiteindelijk de boekpresentatie van Jitske Kramer centraal stond. De titel van het boek Jam cultures vond ik erg inspirerend omdat hier een verbinding wordt gemaakt tussen verschillende mensen met ieder een eigen socialisatie (ritme) en het samenkomen van deze ritmes in verschillende settings. Steeds opnieuw is het mooi wanneer er ruimte is om te jammen. Wanneer we naar elkaars ritmes luisteren en kunnen we samen een nieuw ritme maken. Mooi om dit zo mee te maken en de sprekers Jitske te horen, inspirerend.

Mooie uitspraken en voorbeelden die herkenbaar zijn en inspirerend zijn. Hierin blijft voor mij de uitspraak hangen: Iets heeft geen betekenis van zichzelf. Tijdens dit evenement kwam ter sprake op wat voor manier je met verschil om kan gaan, wie mag waar aan meedoen? Hierin werden voorbeelden benoemd vanuit de verschillende gradaties, meedoen, meepraten en meebeslissen.

Aanvullend heb ik hier klein voorbeeld van hoe wij binnen de HAN hier aandacht aan besteden.

Begin juli ben ik naar een congres in Australië gegaan over Student als Partner (SaP). Deze trip hebben wij gemaakt vanuit de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) met 6 collega’s en 4 studenten. Het bijzondere van deze reis is dat er verschillende personen meegaan met een eigen ritme, het zoeken en afstemmen van de verschillende ritmes tot een nieuw geluid was een proces wat ik erg waardevol vond en hierin herkende ik veel aspecten vanuit de presentatie van Jitske.

Binnen het onderwijs is er naar mijn mening wel wat nodig om verschillende ritmes te horen en hierin af te stemmen. Binnen de HAN proberen we hier een bijdrage aan te leveren door aandacht te besteden aan het thema Student als Partner. Dit staat voor: gelijkwaardige samenwerking tussen studenten, docenten, andere medewerkers van de HAN en het werkveld. Om samen mooier onderwijs te maken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, waar je professioneel én privé de vruchten van plukt. Hier komt voor mij het jammen in terug.

De SaP-benadering versterkt het multiperspectivisch kijken en denken, de professional in een groter geheel, de zelfsturing en verantwoordelijkheid van studenten (en docenten), stimuleert innovatie en het leren van elkaar en bevordert de vorming van de beroepsidentiteit. Bij SaP spelen essentiële waarden als gelijkwaardigheid, transparantie, betrokkenheid en een open houding een belangrijke rol.

Douwe van der Hucht, (Leer) supervisor, Beleidsmedewerker Programma van Aansluiting, Studievoortgang, Student als Partner 

Douwe van der Hucht

Lees meer over Douwe van der Hucht op zijn LVSC-profielpagina >>

Verslag Inge Tigelaar

Gaaf! Ik heb kaarten gewonnen voor het grootste Kennisfestival in Deventer. Waar ik de afgelopen maanden vooral kennis had opgedaan over de ontwikkeling van een baby, nadat ik de dag na onze 17 jarige trouwdag tóch nog moeder was geworden, kon ik me nu onderdompelen in kennis in plaats van in de wereld van volgepoepte luiers. Heerlijk!

In de ochtend stond de boeklancering ‘Jamcultures’ van corporate antropoloog Jitske Kramer op het programma. Het thema was Inclusie; being asked to join in and dance. Het mee mogen doen, mee mogen praten en beslissen.

Voor mij begon de ochtend al verrassend door het feit dat de altijd druk aanwezige Dolf Jansen de zaal om 9.14 stil kreeg door alleen maar ‘stttt’ te fluisteren. Omdat ik hartkloppingen krijg als ik meega in zijn energie ga ik nooit naar shows van hem. Maar petje af voor hem deze ochtend. Hij heeft Jitske op een geweldige manier haar podium gegeven. Nog meer respect voor Jitske die al jammend, vertellend en vol verbinding met de zaal kon samenvatten wat ze in haar boek uitmuntend heeft beschreven. Hoe stemmen we als mens onze ritmes op elkaar af? Wat is de beat die groepen mensen creeën om samen te werken, te leven, te zijn? Durf je contact aan te gaan als de ander écht anders is? Uitsluiting van mensen, groepen ontstaat door teveel insluiting. Onze voordeur gaat op slot, dat is niet om de ´vijand´, maar om onszelf te beschermen.

Wees jezelf en pas je aan! LEF is geraakt durven worden en wie weet overkomt het je dat je van mening veranderd. Dát is dialoog, daar is meer moed voor nodig dan in debat te gaan (Kramer, 2019). 

De gastrollen van filosoof en consultant polarisatiedynamiek Bart Brandsma en inspirator met woord en muziek Glenn de Randamie (Typhoon) waren eveneens boeiend. Het pleidooi vóór polarisatie, als men zich maar bewust is van de juiste rol en de ego’s aan de kant geschoven kunnen worden om de ander écht te zien en bereid zijn écht te willen luisteren. Van debat naar dialoog. Op micro, meso- én alsjeblieft in de politiek ook.

Glenn pleit voor 1x samen is sterker dan 10x ik. Hij is geraakt in zijn leven, heeft te maken met discriminatie. Tóch kan hij ondanks boosheid en woede door crisissen heen, hoe pijnlijk ook, zich open stellen en de juiste vragen aan de ander stellen. ¨Dit gaat niet om mij, dit is iets van de ander¨.   

Daar waar Jitske het had over dat ze blij was dat er ´hoofd, hart, handen´ lessen worden gegeven bij haar dochter op school zou ik er voor willen pleiten het boek ´JAM cultures´ verplicht op de boekenlijst te zetten van álle opleidingen tot professioneel begeleider!

Al afgestudeerd en woon je in de buurt van Borne? Je mag hem komen lenen.

Voor alle anderen; schaf hem aan, lees, glimlach en verwonder!

Titel: Jam cultures

Auteur: Jitske Kramer

Inge Tigelaar

Lees Meer over Inge Tigelaar op haar LVSC-profielpagina >>