Studieochtend over het thema Tijdsgeest
Op vrijdag 27 juni 2025 wordt een studieochtend over het thema ‘Tijdgeest’ georganiseerd door de werkgroep LVSC-regio Noord en de supervisiecoördinatie van de Academie Gezondheid en Welzijn van NHL Stenden hogeschool.
Deze bijeenkomst voor leden zal duren van 09.00 - 13.00 uur en plaatsvinden bij ‘De Kanselarij’ in Leeuwarden en wordt met één PE-punt gehonoreerd.
Programma
08.45 - 09.00 uur: Inloop en ontvangst
09.00 - 09.10 uur: Welkom plenair
09.10 - 10.00 uur: Keynote speech
10.00 - 10.15 uur: sparren en verplaatsen
10.15 - 11.15 uur: Workshopronde 1 (A, B of C)
11.15 - 11.45 uur: koffie /thee en lekkers + netwerken
11.45 - 12.45 uur: Workshopronde 2 (A, B of C)
12.45 - 13.00 uur: Afronding
Het thema is gekozen, omdat wij leven in ‘tricky tijden’- refererend aan de boektitel van Jitske Kramer. Dat raakt ons professioneel en als persoon, net als de professionals die wij begeleiden. Het thema plaatst supervisie in een actueel, maatschappelijk perspectief; in een wereld die sterk polariseert, waar gevoelens worden gekwetst of weggedrukt, mensen elkaar niet meer (lijken te willen) verstaan en van elkaar vervreemden. Het is steeds meer een zoektocht naar gedeelde waarden en een gemeenschappelijk narratief om ons als sociale wezens tot elkaar te kunnen blijven verhouden en te verbinden.
Jolande Tuinstra Keynote speech
Lector Sociale Kwaliteit Jolanda Tuinstra van NHL Stenden hogeschool zal in haar lezing de inhoudelijke aftrap doen en aandacht besteden aan ‘Sociale Kwaliteit’; de mate waarin mensen mee kunnen doen in de samenleving, op een manier die bij hen past en die hen goed doet. De centrale vraag van het lectoraat is: hoe kunnen we samen leren, onderzoeken en werken aan sociale kwaliteit? Zij maakt koppeling tussen theoretisch kaders en de praktische vertaling daarvan en verbindt haar model met de menselijke maat.
Workshops
Aansluitend aan de lezing kunnen de deelnemers deelnemen aan twee van de drie workshops die deze ochtend worden aangeboden. Deze workshops doen een appel op dat wat soms lastig in woorden is te vangen en zich in de binnenwereld afspeelt; op hoe het lichaam ingezet kan worden en je lucht kan geven aan situaties die je de adem ontnemen en hoe je supervisie als speelplaats kunt verkennen om in die complexe wereld te kunnen acteren.
Sita Geerling Workshop A: Tastende inbreng
In mijn begeleiding als supervisor en coach gaat het meer specifiek over de toegevoegde waarde van het inbrengen van tastzintuiglijk materiaal zoals klei, verf of krijt. Werken met materiaal kan op een speelse manier de eigen beweging laten ervaren en de supervisant en begeleider dichter bij het belichaamde intuïtieve weten brengen. Naast het cognitieve weten is er het ‘weten van de handen’: een meer aanvoelend, intuïtief weten. Als professioneel begeleider kan dit voor het werken in de eigen relationele (werk)context een belangrijke bron van informatie zijn. Informatie voor jezelf, als supervisor/coach én voor de ander, diegene waar je mee werkt. Ik benadruk het belichaamde in de presentie van supervisant en supervisor. Dit als bron van informatie in de relationele context! Daar waar in de begeleidingskunde het belang van het gesprek veelal vooropgesteld wordt…, daar gaat het niet om te polariseren maar om uit te wisselen wat ieder voor waar houdt. In deze workshop een kennismaking met een tweetal basiswerkvormen waarbij het tastzintuiglijke als bron van informatie over het voetlicht komt…
Wout Eijkelkamp Workshop B: De adem
Hoezo leren ademen? Ik doe het toch al mijn hele leven? In deze workshop gaan we kijken naar hoe de manier waarop we ademen onze staat van zijn beïnvloedt, en vice versa. Wat is eigenlijk een “gezonde” manier van ademen? Hoe kunnen we ons adempatroon inzetten voor verandering? Op welke manier kan de adem helpen bij stress, paniek of onzekerheid, en hoe kan de adem ondersteunend zijn bij het ervaren van meer rust? Samen onderzoeken we deze vragen, en uiteraard gaan we de kracht van de adem ook zelf ervaren. Ook besteden we aandacht aan wat je hiervan kan meenemen in de begeleiding van jouw cliënten, studenten of professionals.
Meiny Bakker Workshop C: Effectief inzetten van een trainingsacteur bij supervisie
In deze snelle tijd waarin we hoppen van A naar B, waarin onze teksten kort en bondig dienen te zijn en oplossingen voor problemen in een sneltreinvaart voorbij komen, offline of online, komt de huidige vorm van supervisie misschien ook wel in de gevarenzone. Tijd nemen voor het proces, stilstaan bij het hoe & waarom, samen een situatie onder de loep nemen…praten over...en dan komt deze workshop om de hoek kijken!
Het effectief inzetten van een trainingsacteur bij supervisie, minder praten en meer doen. Uitproberen van gedrag, in Clinic-vorm onderzoeken van gedrag, feedback krijgen op gedrag. We gaan n.a.v. herkenbare cases binnen supervisie de Clinic-vorm met een trainingsacteur laten zien en in-trainen wat dit van een supervisor vraagt.
Aanmelden en vragen
Je kunt je aanmelden via onderstaande knop Inschrijven. Er is plek voor 60 deelnemers. Je ontvangt later een mail met praktische informatie en info over het doorgeven van je workshopkeus. Heb je nog vragen stuur dan een mail naar Erik Verkerk en Ignatia Veltman via noord@lvsc.eu.
Workshopkeus en kosten
Voor deze scholing vragen we een vergoeding van €10 per persoon voor de koffie/thee. Na aanmelding ontvang je een email met praktische informatie, de gegevens voor de betaling en info over het aangeven van de workshopvoorkeuren.
Afmelden
Mocht je verhinderd zijn, schrijf je dan ook weer uit via de website zodat iemand anders nog kan deelnemen. Nadat je je hebt ingeschreven vind je een knop Uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Als je hierop klikt ben je uitgeschreven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je je hebt ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst dus ook op je persoonlijke pagina.
Annuleren kan kosteloos tot 19 juni, daarna worden de kosten in rekening gebracht. Je kunt je plek wel aan iemand anders overdragen. Stuur ons dan in dat geval even een bericht.
Naar overzicht
10 euro per persoon als bijdrage voor de catering. Na aanmelden ontvang je een mail over de betaling van de kosten.