Blog Ledenwijsheid - Natalie Engelvaart

Doen wie je bent

Mijn loopbaan ben ik begonnen als docent Nederlands. Dat begon met de liefde voor het vak Nederlands, maar al snel was het vak ondergeschikt. Het ging me om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen. Wat zijn zij in een interessante fase van hun leven! Wat mooi om daarbij te zijn en op mijn manier van betekenis te zijn.

Na ruim een decennium voor de klas voelde ik de behoefte om op een andere manier met ontwikkeling bezig te zijn en ik volgde een opleiding om schoolleider te worden. Na jaren in die functie werkzaam te zijn geweest, kwam steeds vaker het besef; “ik wil doen wie ik ben.” Een vreemde, niet grammaticale zin voor iemand die Nederlands heeft gestudeerd maar het doet helemaal recht aan mijn idee over hoe je iets met oprechte overtuiging kunt doen, vanuit je hart en je menszijn. Je doet het, je bent het. Binnen het schoolleiderschap ging mijn interesse uit naar de mensen in mijn team. Ik word gedreven door nieuwsgierigheid naar de ander. Wie ben jij, wat maakt dat je doet wat je doet? Dat is en blijft voor mij de belangrijkste drijfveer in mijn huidige werk als supervisor, trainer, begeleider en (team)coach. Het vraagt een onderzoekende houding naar zowel de ander als mezelf.

Waardes van eeuwige waarde

Vertrouwen en positivisme zijn voor mij leidend in het leven en ook in mijn werk, want ik doe wie ik ben. Vertrouwen en positivisme zijn universeel en tijdloos. Positivisme betekent dat je ook blij kunt zijn met wat je niet hebt. Dat je kunt “omdenken”. Dat je ziet dat het voordeel van een dal is dat er twee pieken naast liggen. Dat je ziet dat als je loslaat je twee handen vrij hebt.

Ook waardes als integriteit, samenwerking, groei, gelijkwaardigheid zijn belangrijk en van alle tijden. In elke wereld. Ze zijn in ons vak van grote en eeuwige waarde. Vertrouwen in elkaar en vertrouwen in de ontwikkeling van de wereld, groots en meeslepend en in het klein.

De wereld verandert, wordt beïnvloed door o.a. allerlei technologische ontwikkelingen, de impact van alles wat uit de digitale wereld komt, het klimaat dat verandert, de mens die anders leeft doordat mensen zich op een andere manier tot elkaar verhouden dan bijvoorbeeld een eeuw geleden. Er zijn trends die doorzetten en we weten niet waar die eindigen. Jonge mensen groeien op in een ingewikkelde, complexe wereld die op heel wat plekken in brand staat. Het gaat erom hoe je met die veranderende wereld omgaat.

De huidige en nieuwe wereld

Hoe dat in de toekomst effect heeft op ons vak is uiteraard gissen, maar de menselijke behoefte zal niet significant veranderen. Zelfrespect, zelfvertrouwen, van betekenis zijn voor anderen, erkenning, het verschil maken, waardering krijgen, het goed doen is en blijft van alle tijden, van alle mensen. Dat vraagt van ons als begeleiders dat we trouw zijn aan onszelf en aan de waardes van ons vak. Dat we de juiste vragen blijven stellen, stiltes durven te laten vallen, confronteren, spiegelen en lef hebben. Niet mee gaan in de rat race, maar vertragen. Van groot belang is dat we authentiek blijven. Misschien vraagt de toekomst wel dat wij als begeleiders juist niet zo veranderen en de ankers zijn van de “oude en huidige wereld”. De wereld waarin de tijd af en toe stil staat. Waar stilte is. Waar ruimte is. Waar bezinning is. Waar je doet wie je bent.

Wat we in elk geval moeten behouden is ons vermogen om te dromen. In mijn werk als coach vind ik het belangrijk om dat vermogen bij de ander aan te zetten, bij de ander te zijn door krachtgericht te coachen. Waar word je echt gelukkig van? Hoe ziet jouw ideale wereld eruit? Wie ben jij in die wereld en wat doe je daar?

Mensen zien soms onvoldoende hoeveel regie zij (kunnen) hebben. Hun cirkel van invloed is vaak groter dan zij denken. Dat besef geeft heel veel kracht. Kracht om je te ontwikkelen, invloed uit te oefenen, van betekenis te zijn in onze wereld.

Wij zijn die wereld zelf.

December 2023 - Natalie Engelvaart

Natalie Engelvaart

Naar LVSC profiel Natalie Engelvaart