Sanne Roks MSc

Contact

ROKS.NU
Da Costakade 66 bis
3521VV Utrecht
Nederland
030 751 60 30

Professioneel profiel

Jij wilt wat ieder mens wilt en wel op jouw eigen manier: Je wilt voluit leven. Je hebt zin om je steviger te voelen. Om dingen anders te doen. ​Minder ingesnoerd, knokkend, verward, ontwijkend, eenzaam of verdoofd. Gezonder worden: begrijpen, doorleven, omdraaien en opruimen. En natuurlijk: je realiseren wat al gezond is! Ik ben Sanne Roks en ik begeleid mensen, groepen en organisaties. Ik ontwar verhalen en bied leerervaringen aan. Hierdoor worden alternatieven helder. Ik doe dit vanuit kennis, met milde nieuwsgierigheid en krachtige, liefdevolle aanwezigheid. ​Ik werk kernachtig, beeldend en actief. Dit betekent dat theorie en wijsheden worden verbonden met praktische en verdiepende oefeningen. Beelden maken het leren begrijpelijk en inzichtelijk, daarom maak ik veel gebruik van bijvoorbeeld metaforen, het genogram of opstellingen van je interne 'stemmen' met playmobile-poppetjes. HOE WERKT BEGELEIDING? JOUW LEERVRAAG Als je weet dat je iets wilt onderzoeken of veranderen, dan heb je een gezond startpunt. Sommige mensen weten heel precies wat, anderen weten het ongeveer. Beide zijn prima. Een leervraag evolueert tijdens een leertraject: hij wordt bijvoorbeeld scherper, gerichter, krijgt soms een verassende wending of verandert van toon. Allemaal uitstekend. BASISHOUDING: MILD EN NIEUWSGIERIG De gezonde basishouding die samen gaat met leren en gezonder worden, is die van mildheid en nieuwsgierigheid. ​- Mildheid omdat: We ons als mens het schompes werken. Niet voor niets zijn zoveel mensen overspannen. We hebben goede bedoelingen en pakken van alles aan. Het pakt niet altijd lekker uit, maar de inzet is er wel. Een tweede reden is dat afkeurende strengheid (i.p.v. mildheid), het angstsysteem activeert. Dit systeem is regelmatig onhandig en zet ons dan vast. Mildheid is nuttiger. - Nieuwsgierigheid omdat: Het vooral interessant is om te onderzoeken wat je aan het doen bent. Waar jouw waarheid vandaan komt. Waar je het mee eens bent. Wat van jou is en wat bij een ander thuishoort. Zomaar een paar zaken die interessant zijn om met nieuwsgierig te bekijken. Het brengt zicht op alternatieven. Nieuwsgierigheid geeft daarnaast ruimte aan experiment en 'in beweging komen'. BEN JE EIGEN LEIDER ​Van belang is dat je zelf je eigen leider wordt, bent of blijft. Ik zal je daarom iedere afspraak vragen wat je in de bijeenkomst wil doen. Ik zorg dat ik bij je aansluit zodat je optimaal kan leren. ACTIEF WERKEN ​Het is aangenaam en nuttig om beeldend en actief te werken. Oefeningen doen, een aantal zinnen opschrijven, theorie in beeld brengen, een tekening maken, je genotram (familiefeiten in beeld) of organogram op een flap zetten. Allemaal ter ondersteuning van je weg richting meer eigen grond en het hebben van nieuwe keuzemogelijkheden. Aan het einde van een sessie heb je duidelijk waarmee je verder hebt te oefenen. Weet je wat je te doen staat.

Referenties

Marian van Popta-Erkelens (Dr) - Opleidingsdocent masters, senior onderzoeker
"Sanne is een supervisor die heel goed kijkt, luistert en dan gericht vraagt. Ze sloot aan bij mijn behoefte om eerst volledig te begrijpen en te analyseren waardoor ik vastliep op mijn werk. Ik werd zelf op onderzoek uitgestuurd, maar Sanne gaf me de theoretische basis vanuit haar uitgebreide kennis over hoe mensen werken. Verderop in de gesprekken daagde ze me steeds meer uit om niet alleen te begrijpen, maar ook te ervaren en te voelen wat er mis ging en ook hoe het beter kan. In ieder gesprek had ze weer een andere aanpak, waardoor ik steeds dichter bij de kern kwam. Uiteindelijk heb ik voor mezelf compleet helder gekregen wat er lastig was, hoe het wel werkt voor mij, wat ik daarin wil en met wie en hoe ik dit communiceer. Wat me daarbij het meest geholpen heeft, is het samen met Sanne opnieuw definiëren van concepten die in mijn hoofd lastig waren geworden. Sanne bood veiligheid door aan te sluiten bij hoe ik het liefste leer, maar ook uitdaging door steeds een stapje dieper te gaan in de opdrachten die ik meekreeg. De ontwikkeling die ik daardoor heb meegemaakt, heeft me veel krachtiger gemaakt."
Susanne, Projectmedewerker Reorganisatie
“Sanne biedt ruimte en vertrouwen, faciliteert op maat, kan zich heel goed verplaatsen in de ander en is naar mijn idee geboren om mensen te laten groeien. Leren en ontwikkelen, groeien en laten bloeien van mensen. Door goed af te stemmen, feedback en transparantie niet te schromen, te kijken en te voelen zorgt zij dat roestige plekken weer glans krijgen. Dit alles op een betrokken en natuurlijke wijze.”
Ellen, Adviseur Commerciële Dienstverlening
“Sanne heeft me op een professionele manier van supervisie voorzien. De eerste woorden die in mij opkomen zijn veiligheid, stevigheid en duidelijkheid. Sanne kan goed een setting creëren waarin ik me helemaal kan richten op de inhoud, zonder daarbij het gevoel te hebben dat bepaalde deuren gesloten blijven. Als ik binnenkwam, had ik altijd meteen het gevoel dat ik in een warm bad kwam. Hier ben ik welkom! Stevigheid staat voor de manier van werken. Supervisie met Sanne is niet vrijblijvend: je bent zelf verantwoordelijk voor je thema’s / doelen, je werkinbreng en daarmee je progressie. Sanne is scherp en zal je – juist op onbewaakte momenten – op scherp stellen door slimme vragen te stellen. Duidelijkheid staat voor heldere doelen en afspraken in het traject: wat gaan we doen, wat hebben we ervoor nodig en hoe gaan we dat bereiken.”
Carin, Docente Basisonderwijs
“Sanne is het afgelopen schooljaar mijn supervisor geweest en ik heb van haar geleerd om op een andere manier naar mijzelf en naar situaties te kijken. Zij werkt afwisselend, kan goed begeleiden en heeft een luisterend oor. Ik heb tijdens de bijeenkomsten geleerd een interne supervisor te ontwikkelen. Hierdoor ben ik nu beter in staat mijzelf bij te sturen als dat nodig is. Ik ben als leerkracht en als moeder in positieve zin veranderd. Ik ben blij dat ik de kans heb gehad om met Sanne te werken.”
Daan, Zelfstandig Ondernemer
“De gesprekken met Sanne hebben mij een hoop focus en duidelijkheid geschonken. Vanuit een diep dal ben ik opgeklommen naar hoge toppen die -weliswaar niet volledig volgens planning- mijn leven een richting op hebben geduwd waar ik erg blij mee ben. Sanne is steengoed. Persoonlijk, afwisselend met een strenge houding. Dat laatste kon ik wel gebruiken. Erg goed!”
Floris, Business Controller
“Het traject heeft me diverse inzichten gebracht. Een beter begrip van wat SAMENwerken voor mij betekent en een beter begrip van mijn eigen denk- en leerprocessen. De inzichten kan ik direct in mijn werk toepassen: ik herken patronen en valkuilen sneller, waardoor ik er beter op kan anticiperen. Ik heb het traject gevolgd met twee mensen uit een hele andere sector. Dit stond echter nooit ver van me af: omdat supervisie naar een bepaald abstractieniveau wordt getild, zijn de leerthema’s van anderen ook relevant voor mij. Dit voelde voor mij als dubbele winst. Op mijn werk voel ik me rijker en rustiger, omdat ik al vroeg in mijn carrière een toolbox in handen heb gekregen met kennis en kunde voor het vergroten van mijn plezier in werken. Het is een cadeau dat ik iedereen zou gunnen.”
Tibor, Beeldend Kunstenaar
“Sanne is scherp, zorgvuldig, betrouwbaar en gaat gedegen en op maat te werk. Een kluwen aan gedachten, botsende conclusies en opties (mijn startpunt) konden zo in de loop van het traject uit elkaar getrokken worden. Sanne heeft het talent je een spiegel voor te houden en je zelf je eigen aannames, patronen en motivaties te laten onderzoeken. Ik dacht het meeste wel te weten over mezelf. Door Sanne's filter, bijvoorbeeld door het telkens herhalen van mijn precieze woordkeuze, ging ik echter toch nog anders tegen mezelf en mijn handelen aankijken. Voor iedereen die iemand kan gebruiken om te helpen bij het zoeken naar zijn/haar manier om verder te komen in hetgeen waarin je nu in kringen blijft bewegen: supervisie bij Sanne Roks.”