Blog Ledenwijsheid - Tineke Ernst (februari 2021)

Hoe vind je jezelf opnieuw uit als professional in tijden van Corona?

Mijn naam is Tineke Ernst en met mijn bedrijf Ernst & Eigen begeleid ik met name leidinggevenden in het (primair) onderwijs. Van Patricia Volbeda kreeg ik de pen voor deze rubriek ‘Ledenwijsheid’. Zij vroeg mij antwoord te geven op de vraag: hoe vind je jezelf opnieuw uit als professional in tijden van Corona? Mooie vraag en ik neem je graag mee in mijn proces van het afgelopen jaar.

Eind februari (2020) vond mijn verdediging plaats voor de Master Begeleidingskunde. Een paar weken later zaten we gezamenlijk thuis. Man, drie kinderen en ik. Mijn werk in het middelbaar beroepsonderwijs veranderde; door de crisis verdween de vanzelfsprekendheid en voelde ik dat ik opnieuw moest kiezen. Het proces van een andere baan – starten als zelfstandig ondernemer - sluimerde en ik had een keus te maken. Afstand, rust afgewisseld door een goed gesprek of stevige wandeling zorgde dat ik de keuze kon maken. Ik gaf mijn vaste dienstverband op en startte mijn onderneming. Om mij heen herkende ik soortgelijke processen; waarbij professionals zich telkens opnieuw moesten uitvinden doordat de vanzelfsprekendheid wegviel. Je mens zijn wordt gevoed door je professionele rol en andersom, hierdoor heb je je ook als mens telkens opnieuw te verhouden. We leven in een hectische tijd die roept om bewustzijn.

De begeleiding die ik gaf in de vorm van supervisie heb ik voortgezet door wandelingen in de natuur. Voor mij was dit een mooie gelegenheid om te experimenteren met supervisie geven in de natuur en heb ik mijn kennis over natuur coaching ingezet. Op dit moment geef ik mijn begeleiding enkel online. Supervisie vraagt om de kwetsbare ruimte in te stappen en gelukkig merk ik dat dit goed kan in een online meeting. Een supervisant vertelde dat hij kwetsbaarder kan zijn, doordat hij zich veilig voelt in zijn omgeving. Ik vind het nog lastig om in te schatten of online meeting invloed heeft op het maken van de transfer (het geleerde bij supervisie mee te nemen naar de praktijk).

Ik hoorde mijzelf tegen anderen zeggen: “Ik kies voor zelfstandig ondernemerschap omdat het goed is voor mijn persoonlijke groei.” Ontwikkelen en leren is mijn vak en passie; zowel voor mijzelf als de professionals die ik begeleid. Dat zoek ik graag op. Nu - na een half jaar ondernemerschap – heeft de opmerking die ik maakte invulling gekregen. Ik voel het. Door het kiezen voor zelfstandig ondernemerschap heb ik gekozen voor een lege ruimte die ik zelf mag invullen. Wie ben ik? Waar wil ik van betekenis zijn? De vanzelfsprekendheid die wegviel bij het beëindigen van mijn loondienst heb ik omarmd en niet direct invulling gegeven. Het voelde goed om het er te laten zijn. Het even niet te weten. Ik herken een parallel proces in de samenleving waarin ‘de basis’ ineens op losse schroeven staat. Natuurlijk voel ik ook onzekerheid. Ik kies er telkens opnieuw voor om te leven vanuit vertrouwen en niet vanuit angst. Als mens zijn we geprogrammeerd om angst te herkennen en uit de weg te gaan. Dus dit vraagt telkens opnieuw aandacht. Aandacht om bewust te kiezen voor het vertrouwen én aandacht om de onzekerheid te omarmen.

De coronacrisis verloopt grillig. Soms voel ik mij lamgeslagen, val ik stil. Er lijkt dan zoveel te gebeuren waar ik geen invloed op heb, waar ik liever ook geen deel van uit wil maken. De les die ik afgelopen periode heb geleerd, is dat ik de verandering ben. Net als jij: jij bent de verandering! We doen mee en hoe wij ons verhouden (opnieuw uitvinden et cetera) heeft direct invloed op het groter geheel. Ik vind dat wij als begeleidingskundigen hier onze verantwoordelijkheid in mogen nemen. Bewust mogen kiezen. 

Met vertrouwen en nieuwsgierigheid kijk ik vooruit. Zowel collectief als persoonlijk leren we veel en zijn we volop in ontwikkeling op het huidige moment. Ik ben dankbaar dat ik de moed heb gehad om stappen te zetten.

Aangezien ‘dankbaarheid’ een belangrijke inspiratiebron voor mij is, waar veel kracht vanuit gaat, wil ik het stokje doorgeven aan Marlies Jellema. Zij is expert op het gebied van positieve psychologie waar ‘dankbaarheid’ een belangrijk onderdeel van is. Succes Marlies!


Tineke Ernst

Blog Ledenwijsheid - Tineke Ernst

Naar LVSC-websiteprofiel van Tineke