Begeleidingskunde in beweging

Organisator: 
noord
Locatie: Groningen
(Start)datum: 
16 april 2024
PE punten: 1,5

De opleiding Begeleidingskunde van de Hanzehogeschool Groningen en LVSC regio Noord hebben de handen ineengeslagen en organiseren op dinsdag 16 april 2024 van 9.30-16.30 een dag voor leden van LVSC Noord en voor huidige studenten van de opleiding Begeleidingskunde.

Het wordt een dag die je op verschillende manieren in beweging brengt als persoon en in je vak. Een vak waarin stilstaan ook een belangrijk onderdeel is. Beweging in en stilstaan bij je persoonlijke en professionele ontwikkeling als (aankomend) coach en supervisor. Kun je in beweging zijn en toch voldoende stilstaan bij dat wat belangrijk is voor je eigen ontwikkeling of je vak als begeleidingskundige? We zijn verheugd je te mogen uitnodigen voor een inspiratiesessie en drie workshops.

Programma:

9.00-9.30: Inloop en ontvangst met koffie/thee

9.30-9.45: Inspiratiesessie: Dans van Mo 

10.00-11.15: Workshopronde 1: A, B, C 

11.30-12.45: Workshopronde 2: A, B, C 

13.00-14.00 Lunch en netwerken

14.15-15.30: Workshopronde 3: A, B, C

15.30-16.30 Afscheid met drankje en hapje

Toelichting op het programma:

Na een inspiratiesessie, waarin professioneel danser Mohamed Yusuf Boss zijn kunsten toont, volg je drie workshops. Twee in de ochtend en een in de middag. Daarnaast is er tijd voor netwerken en lunchen. 

Workshop A: 

In beweging met toegepaste improvisatie werkvormen

Door: Willy DorgeloosNoni Inklaar en/of Siemen van der Meulen

In deze workshop ervaar je hoe het is om mee te doen met toegepaste impro werkvormen (applied improv). Je maakt kennis met oefeningen om groepen te trainen. Onze trainingen richten zich op het verbeteren van communicatie tussen mensen en het ontdekken wat je daarin voor jezelf persoonlijk kunt ontwikkelen. We gebruiken daarbij verschillende theaterwerkvormen, zoals simulatiespelen en improvisatieoefeningen.

Over de workshopleider(s):

Willy is gepassioneerd, energiek en scherp van geest. Hiermee verrijkt zij alle trainingen waarbij zij betrokken is. Haar scherpe inzicht, energie en empathie dagen deelnemers uit en bevorderen groei. Willy’s achtergrond bestaat uit theater maken en creatieve therapie drama, ze heeft ook ruim 25 jaar ervaring in de zorg. Ze omarmt uitdagingen en creëert een comfortabele omgeving voor deelnemers om te leren en te groeien, waarbij ze haar empathie inzet om gerichte feedback te geven en sterke punten verder te versterken. Ze past trainingen naadloos aan met psychologisch inzicht en creëert realistische oefensituaties.

Noni, een toegewijde trainer en trainingsacteur bij Improsa (www.improsa.nl), vormt een essentiële schakel in communicatietrainingen. Met loyaliteit, organisatorische finesse en praktische aanpak, schept ze een ondersteunende leeromgeving. Noni's inspirerende passie draagt bij aan persoonlijke en organisatorische groei. Haar bedrijfskundige en onderwijsachtergrond heeft haar tot een vaardige trainer gevormd.

Siemen is trainer, begeleidingskundige en zorgconsulent. Hij heeft decennia ervaring en helpt mensen echt naar zichzelf te kijken. Mensen die zich willen ontwikkelen als professional, collega en als persoon. Hij is rustig, intuïtief en heeft analytisch vermogen. Hij geeft mensen de ruimte door samen op te trekken en samen mogelijkheden te verkennen, zonder de belangrijke vragen uit de weg te gaan. Zo creëert hij ruimte om van daaruit te leren.

Workshop B

Let’s Jam!

Door: Rien van der Zeijden en Jannie Boomsma

Improviserend vermogen is een belangrijke competentie van de (toekomstige) begeleidingskundige. In deze workshop leggen we een verband tussen muziekimprovisatie en de professionele houding van de supervisor/coach. Wat is het wezenlijke van improvisatie? Hoe laat je samen een verhaal ontstaan? Hoe verhoudt zich vakmethodiek en kader met de hier en nu kwaliteiten van de improvisatie? Hoe bereid je je voor, zonder dat de voorbereiding de vrije ruimte van het gesprek aantast? Oftewel: hoe bereid je je voor op dat wat je eigenlijk niet kunt voorbereiden? Vragen die we speels, onverwachts en ontspannen zullen opwerpen in een lichtvoetige workshop.

Over de workshopleider(s):

Jannie Boomsma is begeleidingskundige met een liefde voor spelen in de breedste zin van het woord (www.frouboomsma.nl). Spelen met gedachten, met perspectieven, met muziek. Ze betreedt graag samen met anderen speelruimte waarin ervaren, bespiegeld, besproken en ontdekt wordt. Ze durft te spelen en ontdekt zo telkens weer nieuwe muziek én de parallel daarin met begeleidingskunde. Dit met twee benen op de grond en het hoofd ietwat in de wolken. 

Rien van der Zeijden is begeleidingskundige met een liefde voor en achtergrond in rituelen. Als opleider bij Begeleidingskunde gaf hij mede ‘smoel’ aan het vak. Nu hij met pensioen is, bevindt hij zich, zoals hij zelf zegt in ‘het buitengebied’: weg van de mainstream en zoekend naar nieuwe creatie en combinaties. Zijn liefde voor muziek, schrijven en filosofie begeleiden hem daarbij en brengen weer nieuwe ideeën.

Workshop C 

Wendbaar Begeleiden

Door: Martha Buning  

Martha neemt je mee in de wereld van wendbaar werken, agility. Niet werken vanuit vastomlijnde waterdichte plannen, maar vanuit een heldere focus met veel ruimte voor bijsturing. Zo ervaar je in deze interactieve workshop wat de kracht van Elmo is, leer je de waarde van ‘dolfijnen’ en laat Martha zien dat je met een game meer bereikt dan met 1000 woorden! Vanuit de visie dat mensen het beste tot hun recht komen in een goed samengesteld team, gaat het in deze workshop over wat er nodig is voor een waardevol team en hoe je dit opbouwt. 

Over de workshopleider:

Martha Buning is trainer/coach en werkgelukdeskundige. Samen met Annemieke Mintjes heeft ze het bedrijf Gelukwerkt (www.gelukwerkt.frl). Martha is een doener, die vanuit haar HR achtergrond weet hoe de hazen lopen in een organisatie. Ze werkt bij uiteenlopende organisaties aan teamontwikkeling, onder andere via serious gaming. Ze houdt van organiseren, teams begeleiden en nieuwe initiatieven uitproberen. Martha vindt het fantastisch om teams aha-momenten te laten ervaren. Dit alles vanuit haar visie dat mensen de smeerolie zijn in een organisatie en dat zij dan ook centraal moeten staan. 

Aanmelden

Je kun je aanmelden via onderstaande knop inschrijven. Er is plek voor 35 personen. 

Afmelden

Mocht je verhinderd zijn, schrijf je dan ook weer uit via de website zodat iemand anders nog kan deelnemen. Nadat je je hebt ingeschreven vind je een knop uitschrijven onderaan de bijeenkomst (bij ingelogd scherm). Als je hierop klikt ben je uitgeschreven. Op je persoonlijke pagina vind je een overzicht van bijeenkomsten waarvoor je hebt ingeschreven. Na uitschrijven verdwijnt de bijeenkomst dus ook op je persoonlijke pagina.

Annuleren kan kosteloos tot uiterlijk dinsdag 9 april, daarna worden er kosten in rekening gebracht. Je kunt je plek dan wel aan iemand anders overdragen. Stuur ons in dat geval even een bericht.

 

 

Locatie

Hanzehogeschool, Marie KamphuisBorg
Zernikeplein 23
9747 AS Groningen
(Start)datum: 
16 april 2024