Boetseren in de begeleiding (1PE) Wordt verzet

Organisator: 
leiden
Locatie: leiden
Begindatum: 
10 september 2019

Omdat we voor 10 sep te weinig inschrijvingen hebben wordt deze workshop verzet. Zodra de nieuwe datum bekend is ontvang je een bericht van ons.

In de begeleiding van mensen is praten soms niet toereikend. Dit kan als de persoon vastloopt in eigen denkpatronen, moeite heeft om in contact te komen met zijn gevoelens of onbewuste. Soms zijn herinneringen of ervaringen niet in woorden te vatten of weggestopt. Vanuit mijn achtergrond als kunstzinnig therapeut heb ik ervaren dat de kunsten dan een passende ingang kunnen bieden in de begeleiding.

Middels de kunsten kan op speelse wijze over complexe onderwerpen worden gesproken om tot nieuwe bewegingen te komen. Of zoals De Ronde het noemt: ‘Het thema wordt in en via het spel verkend, zodat het al spelend zelf tot spreken komt’ (2015, p.330).

Door het creëren van ‘iets’ kan er een wereld opengaan waarin zowel ruimte is voor gevoel en verstand. Dat wat moeilijk bespreekbaar of nog onbewust was kan naar de oppervlakte komen. Het tastbare resultaat onthult delen van jezelf en het in relatie staan tot de ander of het Andere (Muijen & van Marissing, 2011, p.112).

Het toepassen van beeldende kunstzinnige middelen in mijn begeleiding ervaar ik als vrije ruimte om te ontdekken over onszelf en de wereld om ons heen. Aangezien de menselijke herinnering sterk in beelden werkt, blijven betekenissen en leerervaringen opgedaan aan de kunsten beter hangen. Hiermee creëer je als begeleider een ankerpunt waar je naar terug kunt verwijzen. Bovendien kunnen ervaringen opgedaan aan het beeldend werken, de eigen creatieve vermogens wekken en inzichten geven die kunnen worden toegepast in het dagelijkse bestaan en (werk-)leven.

In deze workshop gaan jullie kennismaken hoe je klei kunt toepassen in de begeleiding om tot nieuwe bewegingen en inzichten te komen. Daarbij zal ook het fenomenologisch waarnemen aan bod komen.

Aanmelden
Aanmelden kan via onderstaande inschrijfknop. Er is plaats voor 18 deelnemers. Toelating is op volgorde van binnenkomst van aanmelding en betaling. Aanmelden en betalen kan tot uiterlijk  8 september 2019.

We hopen jullie te ontmoeten op dinsdag 10 september 2019.

Literatuur:

Muijen, H.& Marissing, van, L. (2011). ‘Iets’ maken, beeldend werken nader bekeken. Apeldoorn: Garant.

Ronde, de, M.A. (2015). Speelruimte voor ervaring en reflectie. Een praktijkgericht onderzoek naar het gebruik van spel in begeleidingscontexten. Delft: Eburon.

 

 

Locatie

Hogeschool leiden
Zernikedreef 11
2300 AJ leiden
Einddatum: 
10 september 2019
Begindatum: 
10 september 2019
We starten met een gezamenlijke maaltijd in de kantien avnd e hogeschool leiden.Lokaal van de workshop: zie de aankondigingsborden in de hal van de HL Per OV: 10 minuten lopen vanaf station leiden CS uitgang westzijde. Loop langs het LUMC en de parkeergarage, ga dan links af en loop door tot aan de rotonde. Daar ziet u rechts van u de Hogeschool liggen. Per auto: Bij de Plesmanlaan bij museum Naturalis de zebragestreepte looptunnel onderdoor. Volg deze weg en u ziet recht voor u de Hogeschool.