Workshop systemisch coachen

Organisator: 
amersfoort
Locatie: Amersfoort / Hoogland
(Start)datum: 
17 april 2024
PE punten: 0,5

De workshop wordt op woensdagmiddag 17 april van 13.30 - 15.30 uur in de pastorie van de Sint-Martinuskerk gehouden. inloop is vanaf 13.15 uur.

Systemisch werken heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Systemisch betekent ‘het systeem in acht nemen’. De kracht van het werken op of met de onderstroom of systemische referentielaag heeft zich bewezen, zowel bij individuele coaching als bij teams en organisaties.

Zoals hierboven beschreven betekent "Systemisch Werken" ‘het systeem in acht nemen’. De kracht van het werken op of met de onderstroom of systemische referentielaag betrekken in je benadering van cliënten. Dit is mogelijk zowel bij individuele coaching als bij teams en organisaties.


Bert Hellinger, die gezien wordt als de grondlegger van het systemisch werken, begon met het letterlijk plaatsen van belangrijke betrokkenen uit een systeem in de ruimte. Door deze ruimtelijke weergave van het innerlijke beeld van de client of coachee werden verborgen dynamieken van het systeem zichtbaar. Deze vorm van systemisch werk wordt familieopstellingen genoemd. Een dynamiek is een merkbare en niet-zichtbare onderstroom. Deze onderstroom is bepalend is voor de manier waarop iemand in het leven staat, omgaat met zichzelf en met anderen.

Systemisch coachen is in ons vocabulaire gekomen door Günthard Weber. Hem komen we tegen als co-auteur van Hellingers eerste boeken. De basis van systemisch coachen is werken op de onderliggende laag van de vraag van de coachee.

In de workshop gaan we o.a. kijken naar en werken met de volgende aspecten:

-        de systemische basisprincipes

-        oppervlaktelaag, dieptelaag en referentielaag (systemische bedding)

-        het verschil tussen analytisch en fenomenologisch waarnemen en coachen

-        uitzoomen in plaats van inzoomen

-        het gebruik van coachkaarten, tafelopstelling en grondankers


Naast een korte uitleg over systemisch werk en de basisprincipes zal de workshop vooral bestaan uit het zelf ervaren van werken met de referentielaag.


Workshop begeleider Arie de Korte

Arie is eclectisch geschoold, in onder andere systemisch werken (organisatie- en familie-opstellingen), systemisch coachen (teams en individueel), NLP, Advaita Vedānta, Mindfulness, Oplossingsgericht werken en Rake Vragen. Vanuit zijn professie heeft hij onderzoek gedaan naar het Boeddhisme, Soefisme, Zen en Advaita Vedānta.De Advaita Vedānta (de wetenschap van bewustzijn – non-dualiteit) zorgde voor het compleet begrip van zijn ware identiteit. Arie werkt als trainer opleider en coach. Advaita Vedānta en systemisch werken zijn hierin de basis.

 

 

 

Locatie

Pastorie van de Sint-Martinuskerk
Kerklaan 22
3828 EB Amersfoort / Hoogland
(Start)datum: 
17 april 2024