TsvB 2023-04 Thema: Brein​​​​​​

Breinwetenschap
TsvB 2023 #4

Een van de grootste mysteries van het leven is ons brein. Het regelt onze lichaams- en cognitieve functies en het helpt ons de wereld om ons heen en elkaar te begrijpen. Er is nog veel wat de wetenschap niet weet over de werking van het brein. Toch zien we dagelijks de effecten van ons brein ook in onze begeleidingskundige beroepen.


In dit nummer staat het brein centraal, verbonden aan persoonlijke ervaringen en professionele inzichten. Ons brein stelt ons in staat te werken aan onze ontwikkelidentiteit: we geven onze professionele identiteit continu vorm, waarmee we ‘stevig (leren) staan’. Onder deze titel publiceerde Manon Ruijters haar jongste boek. In ons interview vertelt ze hoe zij zelf haar ontwikkelidentiteit (opnieuw) heeft vormgegeven na haar hartinfarct.


Ook in onze professionele ontwikkeling streven we naar groei. In onze huidige, ogenschijnlijk maakbare samenleving wordt ons brein makkelijk verleid tot het willen van meer en meer. Chris Rooijakkers nodigt ons uit om uit de ratrace te stappen. Vanuit haar concept van de voldoende filosofie pleit ze ervoor, dat voldoende ook ‘voldoet’. Dit pleidooi raakt aan een nieuwe betekenis geven aan taal. Taal en schrijven bieden ruimte aan emotie, waarmee Monique Vos ons een inkijkje in haar brein biedt. Met haar artikel over de werkplek laat ze zien hoe haar privésituatie nauw verweven is met dat wat ze als professional doet.


Ons brein heeft invloed op wat er tussen mensen speelt in onze begeleidingskundige beroepen en hoe we vandaag de dag werken. In het interview met neuropsycholoog Margriet Sitskoorn kun je lezen hoe ons brein ons voor de gek houdt in hoe we omgaan met tijd en tijdsbeleving en wat dat doet met ons welzijn.


Schade aan het brein kan ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval of life events. In veel werkcontexten willen werkgevers, in het kader van diversiteit en arbeidskrapte, mensen aan het werk houden, bij voorkeur op de juiste plek met voldoening en werkgeluk. Begrip van neurologie en wat er mis kan gaan in het brein, kan helpen om de juiste keuzes met en voor de werknemer te maken. Lieke van den Bosch beschrijft wat we er nu van weten en wat het nut is van neuropsychologisch onderzoek als het brein minder of anders werkt. Het brein omvat alles wat we dagelijks doen. De invalshoeken in dit themanummer zijn uiteenlopend en onuitputtelijk. We hopen dat jullie brein uitgenodigd en geprikkeld wordt bij het lezen van deze en andere artikelen in dit nummer.


TIP: Naast ons papieren tijdschrift kunt u ook achtergrondartikelen vinden op de site van de LVSC, lvsc.eu/kennisbank. Bijvoorbeeld het nieuwste artikel van Gerian Dijkhuizen over supervisie aan Oekraïense collega’s in oorlogstijd. Een actueel en inspirerend verhaal. Als lid kunt u overigens op de kennisbank alle artikelen uit TsvB downloaden.

​​​​​​​Sietske Jans-Kuperus en Marlies Jellema